Back home

Kun je je concentreren met muziek?
Helpt muziek je om beter te concentreren op je werk of tijdens je studie of tijdens een schaakwedstrijd? Of stoort het juist? Volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken is er voor je focus maar één oplossing.

Wat moet je doen om echt geconcentreerd te raken?

‘’The Sound of Silence is Music to the Heart’’ is de naam van het onderzoek waaruit blijkt dat stilte de beste keuze is wanneer je geconcentreerd wilt werken. Ook volgens andere onderzoeken is stilte het beste wanneer je bijvoorbeeld iets in je hoofd moet stampen. Wat ook erg goed werkt voordat je gefocust aan de slag wilt, is om de muziek uit te zetten net voordat je begint met studeren of werken. Onderzoekers uit de reclamewereld zeggen dat je hersenen ‘’wakker worden’’ wanneer je achtergrond geluid plotseling verdwijnt. Er gaat binnen in je een alarm af en je focus knop gaat aan, dit is volgens hen het het juiste moment om aan de slag te gaan en wat voor elkaar te krijgen!

Maar wat als stilte geen optie is?

Stilte is dan wel de beste oplossing, maar wat als je in een druk kantoor zit? Een cafe? Of thuis met kinderen om je heen? Dan kan je niet zomaar de Focus-flow ingaan. Dan is muziek misschien wel de juiste keuze om even niet gestoord te worden en die ene belangrijke taak af te maken.

Volgens onderzoekers bestaat er namelijk een zogenaamd ‘’focus-flow’’, waarin je zo geconcentreerd aan het werk of leren bent dat je zelfs de tijd vergeet. Daar wil je natuurlijk niet uitgehaald worden. Kies daarom de juiste soort muziek voor je bedrijfsfilm

Iedereen houdt natuurlijk van andere muziek, de één van Nederlandstalig en de ander van heavy metal. Maar als het om concentratie gaat, gaat het niet om smaak, maar om de juiste muziek op het juiste moment. Deze muziek helpt je om sneller, slimmer, efficiënter of creatiever te werken, met meer concentratie.

Sommige muzieksoorten kunnen je wel degelijk uit de focus-flow halen, zoals muziek met zijn lage en hoge tonen.

Conclusie

Werken zonder muziek is dus het beste om in de focus-flow te raken, alleen als je in een niet zo’n stille ruimte zit kan muziek je helpen om toch geconcentreerd te raken.